Ontneem kinderen hun (zomer)kamp niet |
Geachte ,
De zomerkampen staan voor de deur en mogelijk dat u ook met veel plezier terugdenkt aan uw eigen jeugd waar u met uw school, kerk, sportclub of jeugdorganisatie op kamp ging. De voorgenomen btw-verhoging op logies van 9% naar 21% raakt juist deze kampen voor kinderen en jongeren zwaar. Veel scholen én organisaties voor het jeugdwerk, sport en cultuur maken voor hun week(end)- en zomerkampen gebruik van accommodaties voor groepen, die straks ook het hogere tarief voor logies moeten rekenen. Het gaat jaarlijks om honderdduizenden kinderen die op kamp gaan. De boodschap is duidelijk, ontneem kinderen hun (zomer)kamp of vakantie niet.
Het zijn namelijk deze momenten die zeer waardevol zijn in de ontwikkeling van kinderen en jongeren1. Samen met leeftijdsgenoten actief op pad. Niet leunen op je ouders maar zelf problemen oplossen. Met elkaar ontdekken wat de natuur te bieden heeft. Zelfvertrouwen opdoen, weerbaar worden en vrienden maken. Voor het eerst zien dat het écht donker kan zijn. Het is een snelkookpan voor persoonlijke- en sociale ontwikkeling. In een paar dagen tijd leer je samenwerken, talenten ontwikkelen en zelfredzaam zijn. Het kamp is meer dan alleen plezier, het is een belangrijke fase in de ontwikkeling van het kind2. Het belang van op kamp gaan werd ook in coronatijd erkend, toen in samenwerking met het ministerie van VWS, naast alle beperkende maatregelen, werd besloten dat kinderen wel gewoon op zomerkamp konden gaan.
De afgelopen jaren zijn de kosten voor kampen al fors toegenomen door stijgende energiekosten en een hoge inflatie. Een extra verhoging op de btw maakt werkweken, zomer- en weekendkampen voor veel jeugdgroepen, sportclubs en organisaties in de cultuursector onbetaalbaar. Hiermee neemt de kansenongelijkheid onder kinderen en jongeren verder toe en wordt hun de kans ontnomen om samen met leeftijdsgenootjes leerzame en uitdagende ervaringen op te doen.
Deze kansenongelijkheid zie je al in de dagelijkse praktijk3. Steeds meer ouders kunnen deelname aan het schoolkamp, een zomerkamp of het lidmaatschap bij de vereniging niet meer betalen. Dit blijkt ook uit de forse toename van aanvragen bij externe fondsen zoals het Jeugdeducatiefonds en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Uiteindelijk is dit niet houdbaar en het risico bestaat dat scholen, sportverenigingen en organisaties steeds vaker zullen besluiten geen kampen meer te organiseren. Niet omdat ze de toegevoegde waarde niet inzien, maar omdat ouders het niet meer kunnen betalen en niet alle kinderen meekunnen. Hier zijn alle kinderen de dupe van.
Geef elk kind de kans om op kamp te gaan, plezier te maken en een groeispurt in ontwikkeling te maken. Ontneem kinderen hun (zomer)kamp niet. Geen hogere btw.
Met vriendelijke groet,
Namens:
Scouting Nederland
Stichting Jeugdeducatiefonds
Jantje Beton, mede namens de samenwerkende kinderkampen
YMCA Nederland
JongNL Limburg
Kunstbende
Missie Nederland
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Kinderhulp
Stichting Paasheuvelgroep
Stichting Stayokay Hostels
Stichting Groepsaccommodaties Nederland
Koornetwerk Nederland
Stichting Weekje Weg
Stichting Vakantiekind
Verus |
Wilt u naar aanleiding van dit onderwerp een (zomer)kamp bezoeken of heeft u andere vragen, neem dan contact op met:
Scouting Nederland, Kim Fokkelman, 06-48306634
Jantje Beton: Pauline van der Loo, 06-33320755
Stayokay: Liesbeth ten Donkelaar, 06-45771112
Stichting Paasheuvelgroep: Dimitri Schenk, 06-51146545 |
|
1Burgerschapskennis en vaardigheden onder jongeren zijn gedaald (Staat van het Onderwijs 2024).
Relevante onderdelen Burgerschap waar jeugd- en jongerenkampen aan bijdragen:
- De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen. (Kerndoelen primair onderwijs - OJW 37)
- De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische toestand van zichzelf en anderen. (Kerndoelen primair onderwijs - OJW 34)
- De leerlingen leren zich redzaam te gedragen in sociaal opzicht, als verkeersdeelnemer en als consument. (Kerndoelen primair onderwijs - OJW 35)
- De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu. (OJW 39)
- De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving te vergelijken met die in omgevingen elders (Kerndoelen primair onderwijs - OJW 47)
- De leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend vak karakter is en leren met argumenten te reageren. (Kerndoelen primair onderwijs - NL 3)
- Bron: https://www.slo.nl/sectoren/po/burgerschap-po/onderwijsdoelen/
2Welbevinden is essentieel voor brede ontwikkeling (Staat van het onderwijs 2024).
- Quote uit het rapport: “Het gaat hierbij niet alleen om schoolse kennis en vaardigheden, maar ook om sociale en persoonlijke vaardigheden: vrienden maken, omgaan met verschillende mensen, ontdekken wie je bent en wat je wilt, je vrij voelen om jezelf te zijn en je mening te geven, kritisch durven zijn en ook veerkracht en zelfvertrouwen ontwikkelen”
3Eind 2022 waren er 186.000 minderjarige bijstandskinderen (Jaarrapport Jeugdmonitor 2023).
- Kansengelijkheid is er niet altijd (Staat van het onderwijs 2024). Quote uit het rapport: “In de praktijk is deze kansengelijkheid er niet altijd. Niet elke leerling krijgt op iedere school evenveel kans om in voldoende mate de basisvaardigheden te leren beheersen”
|
|
|
|
|
|
|
Dit bericht is verzonden naar Tweede Kamerleden der Staten-Generaal |
|
|
|
|
|
|